Oliwki są obecne w kulturze ludów Morza Śródziemnego od niepamiętnych czasów. Najstarsze
przekazy historyczne o uprawie wiecznie zielonych drzewek w Azji Mniejszej pochodzą sprzed
sześciu tysięcy lat p.n.e. W Hiszpanii uprawę oliwek rozpoczęto już w czasach Fenicjan,
a na polskich stołach oliwki to nie kulinarna moda ostatnich lat a tradycja sięgająca XIII i XIV.
Wiecznie zielone, o pokręconych, często naznaczonych węzłami
gałęziach, sylwetki drzew oliwnych stanowią od wieków stały
element krajobrazu śródziemnomorskiego. Popularyzacja oliwek
na terenach dzisiejszej Hiszpanii to odległe czasy Fenicjan,
którzy zapoczątkowali uprawy w dużych miastach portowych –
Kadyksie i Sewilii. Polska historia oliwek to czasy ożywienia
kontaktów handlowych z kupcami z tych miast w XIII i XIV wieku
oraz Królowej Bony, która zapoczątkowała, 300-letnią tradycję,
wpływów hiszpańskich na polską kuchnię.
Historyczna tradycja
Początkowo hiszpańskie oliwki miały znaczenie jedynie obrządkowe. Przez wiele wieków używano
ich do celów liturgicznych – namaszczania gałązkami drzewka oliwnego niemowląt, królów oraz
zmarłych. Dopiero za czasów panowania Zygmunta Starego oraz Bony Sforzy, Polacy mieli szansę
poznać zdrowotne walory oraz niezwykłe smaki oliwek oraz szlachetnej oliwy. Pod wpływem
śródziemnomorskiej kuchni, złagodzono smak niektórych staropolskich potraw oraz ciężkich
i zawiesistych sosów. Wytworne obiady, często kończyły się lodami, tortami, ciastkami z galaretką,
czekoladami czy smażonymi kasztanami. Kuchnia na dworze królewskiej pary, obfitowała w ryż,
różnego rodzaju korzenie, pieprz, koper, szafran, imbir, gałkę muszkatołową, goździki, cynamon,
cukier, marcepany i oliwę z oliwek. Przemiany uwidoczniał również bogatszy asortyment warzyw,
do których doszły głównie karczochy i szparagi. Jadłospis wzbogacano również większą ilością
owoców, takich jak: pomarańcze, cytryny, granaty, figi, rodzynki, migdały oraz wspomniane oliwki.
Hiszpańskie Oliwki w kuchni mistrza Jarosława Uścińskiego
Niepodważalne zalety hiszpańskiej oliwki, jej wyjątkowy smak oraz nieograniczone możliwości
zastosowania w kuchni, urzekły niejednego polskiego kucharza. Uległ im także Jarosław Uściński –
szef kuchni i właściciel warszawskiej restauracji Moonsfera, znany z porannego programu Kawa
INFORMACJA PRASOWA
czy Herbata, audycji radiowej Trójki i RDC czy cyklicznych prezentacji na Kuchnia TV.
Hiszpańskie oliwki idealnie wpisały się w filozofię tego kulinarnego wirtuoza, która opiera się na
prostocie, najlepszych składnikach oraz wydobywaniu czystych smaków z tradycyjne polskich
przepisów!
,,Od wielu lat obserwuje modę na tradycyjne,
staropolskie potrawy. Do łask wracają znane wcześniej
i później zapomniane warzywa, jak: jarmuż, brukiew,
pasternak, rzepa, kalarepa czy skorzonera, a także
owoce drzewa oliwnego. Jak się okazuje, Hiszpańskie
Oliwki są znane i używane w polskiej kuchni już od
ponad 300 lat! W swojej kuchni odkrywam je na
nowo, uświadamiając sobie niejednokrotnie, że są one
częścią naszego polskiego, kulinarnego dziedzictwa.” –
powiedział Jarosław Uściński.
Dobroczynna moc hiszpańskich oliwek
Hiszpańskie oliwki są jednym z kluczowych elementów diety śródziemnomorskiej, która ze względu
na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne została wpisana na światową Listę Dziedzictwa
Kulturowego UNESCO. Jednym z powodów, dla których dieta ta znalazła się w tak prestiżowym gronie
jest m.in. długowieczność ludności zamieszkującej region basenu Morza Śródziemnego,
która na co dzień zajada się oliwkami. Te niepozorne kuleczki to prawdziwa skarbnica dobroczynnych
substancji. Hiszpańskie oliwki są bogate w witaminy z grupy B, C i E, prowitaminę A, a także związki
mineralne – przede wszystkim wapń, fosfor, potas, cynk i żelazo. Kryją w sobie cenne polifenole
i dobroczynne tłuszcze – związki, które mają działanie przeciwrodnikowe, a tym samym
przeciwstarzeniowe. Obecny w oliwkach kwas oleinowy jest od dawna ceniony w kosmetyce
za utrzymywanie skóry w doskonałej kondycji. Spożywany regularnie zmiękcza, nawilża i wygładza
skórę, chroni ją też przed negatywnymi czynnikami środowiska zewnętrznego. Dzienne zalecane
spożycie oliwek dla zdrowego dorosłego człowieka wynosi 25 gramów, czyli około 7 sztuk, a to tylko
około 37 kcal.
Ta długa lista korzyści, to najlepsza rekomendacja do sprawdzenia propozycji Jarosława Uścińskiego
na proste i doskonałe w smaku tradycyjne polskie dania z Hiszpańską Oliwką w roli głównej.
INFORMACJA PRASOWA
Kluski z gotowanych ziemniaków faszerowane hiszpańską salsą oliwkową
Składniki: wędzony dorsz, hiszpańskie zielone oliwki, kapary, koper – ilość według uznania, sól i pieprz
do smaku
Sposób przyrządzenia salsy: Wszystkie składniki siekamy (nie za drobno). Cebulkę wolno
podsmażamy na oliwie, tak by zachowała złoty kolor. Gotowe składniki wsypujemy do miski
i mieszamy. Odstawiamy, aby wszystkie smaki się przegryzły.
Składniki na kluski: 0,5 kg ugotowanych ziemniaków, 2-3 łyżki mąki, 2 jajka, szczypta kurkumy,
drobno posiekana natka pietruszki.
Sposób przygotowania klusek: Z podanych składników wyrabiamy ciasto (najlepiej dzień wcześniej).
Ważne, by ciasto wyrabiać sprawnie i nie za długo. Na dłoni formujemy placuszek, który faszerujemy
kulką salsy z hiszpańskich oliwek i zawijamy. Kształt kluski, może być lekko wrzecionowaty lub
po prostu okrągły. Gotujemy przez kilkanaście minut w osolonej wodzie, do momentu wypłynięcia
na wierch. Gotowe kluseczki, można podsmażyć na maśle lub oliwie i delikatnie oprószyć świeżo
zmielonym pieprzem.
Mięsne kluski z hiszpańskimi oliwkami
Składniki na farsz: udko z indyka, włoszczyzna, zielone lub czarne hiszpańskie oliwki, łyżka gęstej
śmietany, suszone pomidory, seler naciowy, gałka muszkatołowa, koper, natka pietruszki, sól i pieprz
do smaku
Sposób przyrządzenia salsy: Udko z indyka dusimy z włoszczyzną przez około 2 godziny.
Po ostudzeniu wywaru, mięso oddzielamy od kości i drobno siekamy. Dodajemy dużo lekko
rozgniecionych czarnych lub zielonych hiszpańskich oliwek, łyżkę gęstej śmietany, suszone pomidory
oraz odrobinę pokrojonej w kostkę marchewki i pietruszki z wywaru. Seler naciowy parzymy
i siekamy w drobną kostkę. Przyprawiamy do smaku. Aby wzbogacić aromat można dodać świeżą
bazylię, koper oraz lubczyk.
Składniki na kluski: 0,5 kg ugotowanych ziemniaków, 2-3 łyżki mąki, 2 jajka, szczypta kurkumy,
drobno posiekana natka pietruszki
Sposób przygotowania klusek: Z podanych składników wyrabiamy ciasto (najlepiej dzień wcześniej).
Ważne, by ciasto wyrabiać sprawnie i nie za długo. Na dłoni formujemy placuszek, który faszerujemy
kulką salsy z hiszpańskich oliwek i zawijamy. Kształt kluski, może być lekko wrzecionowaty lub
po prostu okrągły. Gotujemy przez kilkanaście minut w osolonej wodzie, do momentu wypłynięcia
na wierch. Gotowe kluseczki, można podsmażyć na maśle lub oliwie i delikatnie oprószyć świeżo
zmielonym pieprzem.
Więcej informacji na temat hiszpańskich oliwek na: www.hiszpanskieoliwki.pl
Bądź z nami też na: www.facebook.com/HISZPANSKIEOLIWKI
Słowa kluczowe: kuchnia, oliwka, przepis