Coraz więcej firm pracuje nad techniką produkcji żywności poprzez wykorzystanie drukarek 3D. Izraelska firma Jet-Eat zabrała się za steki, które jak zapewniają, mają również być tworzone na bazie włókien roślinnych.
Po co drukować jedzenie?
Powodów jest wiele, dla jednych to czysta chęć przejścia na wegetarianizm, dla drugich wiąże się to z przymusem zdrowotnym. Jednak przede wszystkim dotyczy to problemu, który może nas dopaść już za paręnaście lat. Jedzenie, które jemy, niszczy naszą planetę i nasze zdrowie. Do wyprodukowania 1 kg wołowiny potrzeba 15 kg ziarna. Jedna trzecia światowej produkcji żywności marnuje się. Aby nakarmić spodziewaną populację w 2050 r., Produkcja żywności będzie musiała się podwoić. – Mówi Izraelski start-up Jet-Eat.
Kiedy skosztujemy wegańskiego steku na bazie włókien roślinnych?
Start-up ma nadzieję wprowadzić swój stek, wydrukowany metodą 3D już w 2020 roku. Eshchar Ben-Shitrit, założyciel i dyrektor generalny Jet-Eat mówi „Dyskusja na temat druku 3D jako potencjalnej technologii do tworzenia nowej generacji mięsa istnieje od lat” Już niebawem, bo w przeciągu roku, zobaczymy czy projekt uda się wprowadzić w życie.
Same plusy, brak minusów?
„Celem jest odtworzenie naturalnego produktu – wołowiny – w cyfrowej maszynie, która nie tylko dostarcza świetny produkt, ale [może to zrobić] w sposób, który można zwiększyć w przyszłości, aby produkować duże ilości w rozsądnych kosztach.” Wiemy więc, że mięso nie tylko zostanie etycznie stworzone ale i całkiem możliwe, że stanie się również tańsze od kupna kawałka wołowiny.
Czy drukowane steki będą w stanie zastąpić nam “prawdziwy” kawałek mięsa?
Tego nie wiemy, przekonamy się jednak gdy produkt zostanie wdrożony w rynek prawdopodobnie w 2020 roku. Pojawia się jednak pytanie, czy ludzie będą chętni by spróbować a tym bardziej przestawić się na takie “mięso”. Jednego jesteśmy pewni, że zarówno dla nas samych jak i środowiska, taka alternatywa może wiele wnieść. Umiejętność zdobywania pokarmu przez wydrukowanie go, zupełnie niczym obrazu, zapewni nam podwojenie ilości jedzenia, którego jak oszacowali naukowcy, w przyszłości może nam zabraknąć by wykarmić całą planetę.
Słowa kluczowe: 3d, Ekologia, stek, wydrukowanie