O przyznaniu certyfikatu „Doceń polskie” decydują oceny pięcioosobowej Loży Ekspertów, której
przewodniczącym jest Mirek Drewniak.
Wystawiając noty, Loża bierze pod uwagę kilka aspektów, m.in. smak i wygląd produktu
oraz stosunek jakości wyrobu do jego ceny. Artykuły spożywcze, którym eksperci przyznają
maksymalną liczbę punktów, oprócz certyfikatu „Doceń polskie”, otrzymują miano TOP
PRODUKTU.
W trakcie V certyfikacji, która odbyła się w maju tego roku, godło programu zdobyli m.in.
producenci wyrobów mięsnych, firmy zajmujące się przetwórstwem owoców i warzyw oraz
przedsiębiorstwa z branży piekarniczo-cukiernicznej.
Wśród wyróżnionych podczas V audytu firm znalazło się aż siedem zakładów z branży
mleczarskiej: Moniecka Spółdzielnia Mleczarska w Mońkach, SERTOP, OSM Rokitnianka,
Gminna Mleczarnia w Pierzchnicy, OSM Skierniewice, ZM STARCO, MLEKTAR S.A.
Certyfikat „Doceń polskie” zdobyło czternaście wyrobów mlecznych, a trzynaście spośród nich
otrzymało dodatkowo tytuł TOP PRODUKT.
Pełna lista nagrodzonych wyrobów, w tym produktów mlecznych, jest dostępne na blogu programu;
http://blog.docenpolskie.pl/produkty-z-docen-polskie/ .
Niedawny audyt udowodnił, że firmy z branży mleczarskiej coraz chętniej biorą udział w programie
i co ważne – zdobywają więcej certyfikatów. W tym przypadku ilość przekłada się na jakość.
Przypomnijmy; w trakcie V certyfikacji wyróżniono wyroby siedmiu firm z branży mleczarskiej.
Dla porównania; podczas dotychczasowych czterech certyfikacji znak „Doceń polskie” przyznano
wyrobom siedmiu zakładów z branży oraz produktom mlecznym marki własnej sieci Intermarche.
Majowy audyt był więc dla przetwórców mleka rekordowy.
Kolejna, VI certyfikacja odbędzie się 5 września. Przekonamy się wówczas czy kolejne wyroby
mleczne zdobędą godło programu „Doceń polskie”.
Słowa kluczowe: certyfikacja, doceń polskie, produkty, smak, wygląd, wyroby mleczne