Dieta dla oka? Tak! Nasze oczy wymagają specjalnego traktowania. Jednak samemu trudno jest zadbać o prawidłowo zbilansowaną dietę, bogatą
w pierwiastki niezbędne dla utrzymania dobrej kondycji oka. Z wiekiem tracimy barwniki, takie jak luteina i zeaksantyna, które odpowiadają za ostrość widzenia.Niedobórtychbarwników, a także witamy C i E oraz cynku i kwasów Omega-3, może prowadzić do AMD, czyli zwyrodnienia plamki żółtej związanego
z wiekiem. Dlatego warto zadbać o profilaktykę i odpowiednio „odżywiać oczy”.
Z pomocą przychodzi nowy suplement diety Ocuvite® Complete znanej od lat
w okulistyce firmy Bausch+Lomb. Preparat zawiera wyższą niż większość preparatów wspomagających wzrok, dawkę kwasów tłuszczowych Omega-3, szczególnie frakcji DHA – najcenniejszej wśród kwasów Omega-3 – odpowiedzialnej za prawidłowe widzenie, chroniącej komórki siatkówki przed uszkodzeniem.
Nasza dieta uboga jest w ryby, czosnek, zielone warzywa, przez to dostarczamy oczom zbyt mało składników niezbędnych dla zachowania ich w dobrej kondycji. Oczywiście, samemu bardzo trudno jest dbać o bilans pierwiastków potrzebnych do prawidłowej pracy oka. Pomocne mogą być suplementy, które chronią oczy przed AMD, bardzo groźną chorobą oczu, związaną z wiekiem – powiedziała dr med. Ewa Czaplicka, Kierownik Zespołu Poradni Okulistycznych przy Klinice Okulistyki Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu.
Znana od dawna na polskim rynku marka Ocuvite wzbogaciła się o nowy preparat Ocuvite® Complete, który zawiera teraz bardzo ważny składnik w profilaktyce oczu, jakim jest kwas Omega-3. Odgrywa on w siatkówce rolę ochronną i jest ważnym składnikiem błon komórkowych, zwłaszcza
w strukturach nerwowych oka. Wysokie spożycie kwasów tłuszczowych Omega-3, zmniejsza aż o 38% ryzyko późnego (zaawansowanego) AMD. Kwasy tłuszczowe Omega-3 chronią plamkę żółtą i są odpowiedzialne za prawidłowe widzenie centralne. Dodatkowym atutem suplementu jest wysoka zawartość kwasu DHA, jednego z ważniejszych budulców błon fotoreceptorów siatkówki oka.
Jakich składników odżywczych i witamin potrzebują nasze oczy do prawidłowego działania?
JakichJak
Luteina
Dzienne zapotrzebowanie na luteinę wynosi co najmniej 6 mg na dobę. Najlepszym źródłem luteiny są warzywa zielone, takie jak: jarmuż, szpinak, sałata, brokuły, brukselka, zielony groszek, ale też żółtko jaja i miód spadziowy.
Zeaksantyna
Każdego dnia nasz organizm powinien otrzymać 1 mg tego składnika. Naturalnym źródłem zeaksantyny są głównie zboża, zielony groszek, szpinak i kukurydza.
Ok. 25 różyczek brokułów dziennie całkowicie zaspakaja nasze zapotrzebowanie. Dość trudno byłoby tak codziennie się odżywiać, dlatego suplementacja wydaje się być dobrym rozwiązaniem.
Cynk
Zalecane dzienne spożycie tego ważnego mikroelementu to 15-20 mg.
Jak zaspokoić takie potrzeby? Na przykład serwując na obiad 700 g polędwiczek wieprzowych.
Witamina C
Rekomendowane spożycie witaminy C dla dorosłego człowieka wynosi
od 45 do 90 mg na dobę, tak więc musimy zjeść np. 2 pomarańcze, aby zaspokoić dzienny limit. Oprócz owoców cytrusowych duże ilości witaminy C można znaleźć
także w: świeżej papai, owocach kiwi, truskawkach, melonach, zielonej papryce, brokułach gotowanych na parze.
Witamina E
Optymalna dzienna dawka spożycia witaminy E wśród dorosłych powinna oscylować między 8-10 mg. Duże ilości witaminy E można znaleźć w: ciemnozielonych warzywach, jajach, kiełkach zbóż, olejach roślinnych, owsie, oleju słonecznikowym, orzeszkach ziemnych, pomidorach, oleju z kiełków zbożowych. Gdybyśmy dziennie, zamiast wszelkiego rodzaju przegryzek, zjadali pół kubka suszonych nasion słonecznika, to całkowicie zaspokoilibyśmy zapotrzebowanie na witaminę E.
Kwas Omega-3
Dzienne zapotrzebowanie na kwasy Omega-3 wynosi 1–1,5 g. Aby je zaspokoić, powinniśmy 2 razy w tygodniu zjadać porcję ryby – porcja świeżego tuńczyka zawiera co najmniej 500 mg Omega-3 i co najmniej 360 mg kwasów DHA. Kwasy DHA
są naturalnym składnikiem siatkówki. Odżywiają i wzmacniają jej struktury komórkowe, regulują przenikalność i elastyczność błon komórkowych. Pełnią kluczową rolę
w przetwarzaniu światła na impulsy elektryczne. Dzięki temu widzimy to, na co patrzymy. Kwasy DHA pełnią również funkcje przeciwzapalne, chronią siatkówkę przed niszczącym działaniem wolnych rodników, a ich niedobory mogą wpływać
na wystąpienie choroby AMD, a tym samym na pogorszenie widzenia.
Wszystkie te substancje odżywcze i mikroelementy są niezwykle ważne i stanowią dla naszych oczu istotną rolę w codziennej diecie. Jednak samemu trudno komponować każdego dnia jadłospis dostosowany do potrzeb naszych oczu. Wymaga to niezwykłej samokontroli w dobieraniu potraw, czasu oraz pieniędzy. Dlaczego pieniędzy? Porównajmy przykładowy dzienny koszt produktów bogatych w składniki, które zawiera Ocuvite® Complete w ilości potrzebnej nam każdego dnia:
– 25 różyczek brokułów = 4,00 PLN
– 700 g polędwiczek wieprzowych = 19,40 PLN
– 2 pomarańcze = 3,50 PLN
– pół kubka pestek słonecznika = 1,30 PLN
– porcja ryby (60 g filetu z łososia) = 3,00 PLN
_________________________
31,20 PLN
– 2 kapsułki Ocuvite® Complete = ok. 2 PLN
Trzeba byłoby wydać ponad 30 złotych, aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie
na niezbędne dla oczu składniki mineralne i witaminy. Tylko, kto jest w stanie zjeść każdego dnia całego brokuła i 700 g mięsa, kto je jarmuż? Na szczęście są suplementy diety, które w łatwy sposób zbilansują ilość potrzebnych składników pokarmowych.
Ocuvite® Complete można kupić w aptekach.
Opakowanie 60 kapsułek kosztuje ok. 60 zł. i starcza na miesięczną kurację.Zaleca się przyjmowanie po jednej kapsułce dwa razy dziennie z posiłkiem.
Słowa kluczowe: Dieta dla oka, ochrona, oko, pomarańcze, porcja ryby