Typowy marokański suk – gwarne targowisko, na którym przekrzykujący się sprzedawcy
zachęcają do zakupów przechadzających się turystów. A kupić można tam niemal
wszystko. Na półkach jednego ze straganów w bocznej uliczce, tuż obok słoików
z maściami, buteleczek z olejkami i wiązanek aromatycznych ziół, suszą się skóry
jaszczurek i zwisają skorupy żółwi. Czy to kolejny sklep z pamiątkami? Nie, to… apteka.
Wśród wielu nietypowych rzeczy można w niej znaleźć kilka prawdziwych skarbów, na
przykład proszek z nopalu, olej z czarnuszki i spożywczy olej arganowy. Te naturalne
specyfiki, które pomogą zadbać o zdrowie, są dziś dostępne także w Polsce.
Nie od dziś wiadomo, że Marokańczycy mają wiele sposobów na to, by za pomocą tego, co
daje im natura, zadbać nie tylko o urodę, ale i o zdrowie. Tradycyjne berberyjskie apteki oferują
specyfiki na niemal wszystkie schorzenia świata. Te na nieszczęśliwą miłość lepiej traktować z
przymrużeniem oka, ale warto przyjrzeć się bliżej na przykład naturalnym produktom wzmacniającym
odporność czy wspomagającym profilaktykę. Dla których zrobić miejsce w naszej domowej apteczce?
Moc zaklęta w kaktusie
Tajemniczo brzmiący nopal to gatunek pustynnego kaktusa, należący do rodziny opuncji. Ta
znana od wieków roślina cieszy się dużą popularnością nie tylko w Afryce. Czemu ją zawdzięcza? –
Sprzedawany w formie proszku nopal stanowi doskonałe uzupełnienie diety odchudzającej – dzięki
niemu łatwiej będzie nam zrzucić zbędne kilogramy. Jest on cennym źródłem błonnika pokarmowego,
który nie zwiększając wartości energetycznej posiłku wywołuje uczucie sytości i zmniejsza apetyt.
Jego zaletą jest też to, że wspomaga metabolizm tłuszczów i ogranicza ich wchłanianie – mówi
Ewa Mazurkiewicz, farmaceuta ze sklepu internetowego MarokoSklep.com. Ten specyfik od wieków
spożywają mieszkańcy okolic Meksyku, gdzie do dziś odnotowuje się bardzo niską liczbę zachorowań
na cukrzycę. Dlatego proszek z nopalu jest zalecany diabetykom i osobom zmagającym się ze zbyt
wysokim poziomem glukozy i cholesterolu we krwi. Produkt ten nie tylko pomaga utrzymać je w
ryzach, ale też oczyszcza organizm z toksyn, szkodliwych produktów fermentacji, złogów jelitowych i
karcynogenów, zapobiegając ich przenikaniu do krwiobiegu. Dzięki naturalnym związkom bioaktywnym
wspomaga także naszą odporność. – Panie zmagające się ze „skórką pomarańczową” ucieszy
natomiast to, że zwiększa on również pochłanianie wody z komórek, dzięki czemu obkurcza cellulit i
sprawia, że jest on mniej widoczny – dodaje Ewa Mazurkiewicz z MarokoSklep.com.
Płynne złoto faraonów
„Czarnuszka leczy wszystko oprócz śmierci” – do dziś powtarzają Arabowie. Nic więc
dziwnego, że tłoczony na zimno z nasion roślin rosnących w Maroku olej jest nazywany płynnym
złotem faraonów. Ma on nie tylko właściwości pielęgnacyjne, ale też prozdrowotne. – Olej ten w 85%
zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 oraz omega-9, w tym rzadko
występujący w przyrodzie kwas eikozadienowy o właściwościach przeciwzapalnych – tłumaczy Ewa
Mazurkiewicz z MarokoSklep.com. – Jest polecany w szczególności w sezonie przeziębień, ponieważ
dzięki zawartości naturalnych antyoksydantów pomaga wzmocnić odporność, a także łagodzić
infekcje górnych dróg oddechowych – dodaje. Olej z nasion czarnuszki pomaga również w utrzymaniu
prawidłowego poziomu cholesterolu i cukru we krwi, a zawarte w nim naturalne związki czynne
wspierają prawidłową pracę przewodu pokarmowego. Produkt ten wspomaga też oczyszczanie dróg
moczowych z toksyn i złogów. Ten specyfik sprawdza się także u osób, które zmagają się z trądzikiem,
wypadaniem włosów i opryszczką.
Spożywczy olej arganowy
Wiele słyszymy o pielęgnacyjnych właściwościach kosmetycznego oleju arganowego. Warto
jednak wiedzieć, że ten specyfik występuje również pod postacią spożywczą. – Powstaje on z nasion
drzew arganowych, które rosną wyłącznie na terenie południowo-zachodniej części Maroka. Ten rejon
został w 1998 r. wpisany na listę rezerwatów biosferycznych UNESCO – mówi Ewa Mazurkiewicz z
MarokoSklep.com. Spożywczy olej arganowy składa się w 80% z nienasyconych kwasów tłuszczowych
– oleinowego i linolowego, posiada też dwa razy więcej witaminy E niż oliwa z oliwek. Ma silne
działanie przeciwzapalne, podnosi odporność organizmu i pomaga utrzymać prawidłowy poziom
cholesterolu. Dzięki swoim właściwościom antyoksydacyjnym zmniejsza także ryzyko rozwoju chorób
cywilizacyjnych, korzystnie wpływa na pracę serca i układu krążenia, funkcjonowanie komórek
wątroby, nerek oraz układu nerwowego. Zawarte w nim sterole roślinne działają ochronnie i
regenerują komórki naszych organizmów. Jego zaletą są ponadto walory smakowe doceniane przez
szefów kuchni najlepszych restauracji.
Niezależnie od tego, czy kupujemy egzotyczny kosmetyk czy inny preparat, pamiętajmy o tym,
by zawsze dokładnie przeanalizować jego skład i sprawdzić, czy posiada wymagane certyfikaty.
Zwróćmy również uwagę na faktyczny kraj pochodzenia produktu – jeśli wiemy, że jest on
wytwarzany w konkretnym miejscu na świecie, powinien właśnie tam zostać zapakowany i
bezpośrednio stamtąd przywieziony. Dzięki temu będziemy pewni, że wybrany specyfik jest oryginalny
i ma wszystkie cenne właściwości.
Słowa kluczowe: egzotyka, medycyna, roślina