Cydr Dobroński z oferty firmy Jantoń został uhonorowany certyfikatem programu ”Doceń polskie” oraz tytułem TOP PRODUKT. Decyzja o przyznaniu cennych wyróżnień zapadła 9 lipca w Krakowie. Eksperci docenili smak i wygląd produktu, pozytywnie ocenili także stosunek jego jakości do ceny. Przedstawiciele firmy z Dobronia mają powody do zadowolenia, gdyż godło ”Doceń polskie” zdobywają wyłącznie wyróżniające się produkty spożywcze. O prestiżu przyznanego certyfikatu świadczy honorowy patronat Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi nad programem.
Cydr Dobroński TOP PRODUKTEM ”Doceń polskie”
Cydr Dobroński z oferty firmy Jantoń S.A. Sp.K to jeden z artykułów spożywczych, które zdobyły certyfikat programu podczas XIII audytu zorganizowanego w ramach Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego ”Doceń polskie”.
Certyfikacja miała miejsce 9 lipca w Krakowie. Tego dnia Loża Ekspertów programu oceniła wszystkie zgłoszone artykuły spożywcze i wyróżniła te z z nich, które cechują się doskonałym smakiem, odpowiednim wyglądem i adekwatną do jakości ceną.
Do audytu zakwalifikowano tylko żywność posiadającą tzw. polski akcent – produkowaną z rodzimych składników, wg tradycyjnej receptury lub na terenie naszego kraju.
Każdy ekspert przyznał wyrobom punkty w skali 1-10 za wymienione atrybuty (smak, wygląd, stosunek jakości produktu do jego ceny). Cydr Dobroński uzyskał maksymalną liczbę punktów, dzięki czemu zdobył nie tylko certyfikat ”Doceń polskie”, lecz także tytuł TOP PRODUKT.
Miano to jest zarezerwowane dla wyrobów najwyższej jakości, którym jurorzy przyznali same ”10”.
Loży Ekspertów przewodniczył Mirek Drewniak, mistrz kuchni, współzałożyciel Fundacji Klubu Szefów Kuchni, autor wielu przewodników kulinarnych. W komisji oceniającej żywność zasiadają wyłącznie osoby z długoletnim doświadczeniem w branży spożywczej. Jednym z członków Loży jest przedstawiciel Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Warto przypomnieć, że patronat honorowy nad programu ”Doceń polskie” sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
– Godło programu to dla konsumentów jednoznaczna wskazówka; dowód, że nagrodzony nim wyrób został sprawdzony przez ekspertów, uzyskał ich pozytywną opinię, a przez to jest wart uwagi – podkreśla Marek Bielski, twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego ”Doceń polskie”.
– Program ”Doceń polskie” ma charakter ogólnopolski, wyróżnienie pozwala więc zaistnieć firmie również w świadomości konsumentów spoza regionu, na terenie którego producent ma swoją siedzibę. Przez najbliższe 24 miesiące, bo na taki okres przyznawane są certyfikaty, wytwórca nagrodzonej żywności będzie mógł ją promować znakiem ”Doceń polskie”, do firmy należy decyzja w jaki sposób wykorzysta możliwości wiążące się z posiadaniem certyfikatu programu – podsumowuje M. Bielski.
Słowa kluczowe: cydr Dobroński, doceń polskie, program