Tydzień Kuchni Włoskiej w Lidlu
Kuchnia włoska to bezsprzecznie jedna z najpopularniejszych kuchni świata. Jej znaki rozpoznawcze to makaron, pizza, duża ilość warzyw, oliwa i wszechobecne przyprawy. Włochów cechuje duże przywiązanie do rodzimej sztuki kulinarnej. Słodkie śniadanie, treściwy lunch i swoista uczta w postaci niezwykle obfitej kolacji to włoskie rytuały. Znana, ceniona, różnorodna, a przede wszystkim bardzo smaczna kuchnia włoska już od 22 października zagości w sklepach sieci Lidl!
Gdy myślimy o kuchni Półwyspu Apenińskiego, zwykle pierwszym skojarzeniem, jakie pojawia się w naszych głowach, jest słynna włoska pizza. Ta, którą współcześnie znamy, powstała najprawdopodobniej w Neapolu, gdy miasto to odwiedziła królowa Włoch Małgorzata Sabaudzka. Podobno jeden z tamtejszych piekarzy przygotował na jej cześć specjalną potrawę, której podstawowymi składnikami były pomidory, ser mozzarella i bazylia – reprezentujące narodowe barwy Włoch. Tak powstała „margherita” – jedna z najpopularniejszych wersji pizzy.
W ramach Tygodnia Kuchni Włoskiej nie mogło zabraknąć w Lidlu pizzy! Mini pizza – Picco PizziTrattoria Alfredo to idealny pomysł na przystawkę, czyli włoskie antipasto. W opakowaniu znajdziemy dwanaście małych pizz – do wyboru z szynką, z salami lub „Diavolo” z salami pepperoni.
Makaron nieodłącznie kojarzony jest z Włochami.Makarony Pastalsole z semoliny z pszenicy durum doskonale smakują z tradycyjnymi włoskimi sosami lub jako składnik sałatek. Są dostępne w trzech wersjach: Ruote Tricolore, Lumaconi i Sconcigli. Świetnie wyglądają, jeszcze lepiej smakują.
Włosi stosują przyprawy praktycznie do każdego dania, dlatego w ramach Tygodnia Kuchni Włoskiej w ofercie sieci Lidl znajdziemy różne zioła do dań włoskich marki Kania. Doskonale skomponowane mieszanki ziół: Per Pizza, Aglio Olio e Chili, All’ Arrabbiata, Ai Funghi, Al Pomodoro nadadzą potrawom prawdziwie włoskiego charakteru. Idealnie pasują również do dań spoza kuchni włoskiej.
Sosy balsamiczne Deluxe z moszczu winogronowego to wspaniały dodatek do dań i sałatek. Do wyboru mamy sos klasyczny oraz sos z wyciągiem z cytryny lub pomarańczy. Ocet balsamiczny to jedna ze sztandarowych pozycji kuchni Półwyspu Apenińskiego. Warto więc spróbować sosów z Lidla o aksamitnej, kremowej konsystencji.
Nie byłoby kuchni włoskiej bez oliwy z oliwek. Zdrowa i mająca charakterystyczny smak oliwa jest kolejnym ze znaków rozpoznawczych kuchni tego regionu. W swojej nowej ofercie Lidl proponuje najwyższej jakości oliwę z oliwek z papryczką chili marki Primadonna. Oliwa z chili Idealnie nadaje się do sosów, świetnie podkreśli smak przystawek, pizzy, makaronów, a także dań rybnych i mięsnych.
Zdrowy i smaczny tuńczyk jest często spotykany w kuchni śródziemnomorskiej. Stąd w ofercie sieci Lidl tuńczyk do makaronów i sałatek marki Nixe. Jeśli dodasz go do makaronu, w prosty sposób stworzysz smaczną potrawę kuchni włoskiej. Tuńczyk równie dobrze komponuje się z ryżem i warzywami, może więc też stanowić doskonałą bazę dla rozmaitych sałatek. Spożywany samodzielnie będzie pyszną i zdrową przekąską.
Włosi uwielbiają słodycze, a co za tym idzie, są twórcami znanych na całym świecie pysznych lodów i wspaniałych deserów. Tym razem w ramach tygodnia włoskiego Lidl proponuje wyśmienite wiśnie amarena w syropie.Kandyzowane owoce w pysznym, słodkim syropie. Stanowią doskonały dodatek do rozmaitych ciast, ciastek, lodów oraz deserów. Tradycyjnie serwowane na koniec wieczornej uczty są zwieńczeniem tego najważniejszego dla Włochów posiłku.
Cena: Mini Pizza 12 sztuk: 7,77 PLN / 1 opakowanie (360 g)
Cena: Makaron Pastalsole 3 rodzaje: 5,99 / 1 opakowanie (500 g)
Cena: Zioła do dań włoskich: 7,99 / 1 opakowanie (14 g / 16 g / 17 g / 18 g / 22 g)
Cena: Sosy balsamiczne Deluxe: 11,99 / 1 opakowanie (250 ml)
Cena: Oliwa z oliwek z papryczką chili: 9,99 / 1 sztuka (250 ml)
Cena: Tuńczyk Nixe: 5,99 / 1 opakowanie (160 g)
Słowa kluczowe: lidl, makron, mini pizza, oliwa z oliwek, polski talerz, Słoneczna Italia