Tradycyjna kuchnia niemiecka jest prosta i pożywna, a w jadłospisie dominują potrawy mięsne. Kuchnia niemiecka jest też jednak w zależności od regionu bardzo zróżnicowana. Do słynnych specjałów należą kluski lane ze Szwabii, biała kiełbasa z Monachium czy tort szwarcwaldzki. 24 września w Lidlu rozpocznie się Tydzień Niemiecki, uzupełniony tym razem o produkty kuchni szwajcarskiej oraz austriackiej – będzie to doskonała okazja, by poznać smaki tego rejonu Europy!
Niemiecka specjalność wywodząca się ze Szwabii to słynne lane kluski – Spätzle. Idealnie nadają się do zup, świetnie smakują z różnymi sosami, w szczególności z sosem myśliwskim, można je podawać jako dodatek do mięs. Jakiś pomysł na szybkie, pożywne danie? Dodaj do kluseczek boczek, cebulę i żółty ser, a z pewnością docenisz walory niemieckiej kuchni.
Kolejnym sztandarowym daniem kuchni rejonu Szwabii są oryginalne pierogi ze Szwabii – Maultaschen. Te pyszne pierogi o prostokątnym kształcie wypełnione są mięsno-szpinakowym farszem. Idealnie smakują podsmażone lub z tradycyjnym rosołem.
Monachijska biała kiełbasa – Weisswurst z musztardą, preclem i piwem to obowiązkowy punkt programu podczas pobytu w Monachium. Słynny bawarski przysmak został przyrządzony według tradycyjnej receptury. Świetnie smakuje na gorąco ze słodką musztardą z tej samej oferty Lidla. Klasyczna bawarska musztarda charakteryzuje się lekko słodkim smakiem, doskonale pasuje również do białych mięs.
Rejon Bawarii słynie na całym świecie z doskonałej jakości wyrobów mleczarskich. Ser bawarski – Obazter to kolejny tradycyjny specjał kuchni tego regionu. Ten niezwykle pyszny, kremowy ser z cebulką i kminkiem znajdziemy w niemal każdej bawarskiej restauracji, gdzie podawany jest zazwyczaj z preclem i pszenicznym piwem. Równie idealnie pasuje do świeżej bagietki. Ser Obazter wytwarzany jest według tradycyjnej receptury, nie zawiera konserwantów.
Knedle to potrawa pochodząca z Niemiec. Oprócz królujących
w kuchni niemieckiej mięsnych knedli – Semmelknödel ze słoniną, bułką lub wątróbką, podaje się je również na słodko.
W Lidlu znajdziesz dwie pyszne wersje knedli: z kremem nugatowym lub z praliną Mozarta czyli nadzieniem czekoladowo-nugatowo-marcepanowym… Palce lizać!
Słynny na całym świecie tort szwarcwaldzki posiada historię sięgającą początków XX wieku i niezmiennie pozostaje jednym z bardziej lubianych i popularnych deserów. Soczyste wiśnie, puszysta bita śmietana i pyszny, czekoladowy biszkopt tworzą tę wyjątkową kompozycję… W Lidlu dostępna będzie również oryginalna szwajcarska czekolada. Szwajcaria to kraj najlepszej na świecie czekolady.
W Lidlu znajdziesz 4 różne jej rodzaje: mleczną z nadzieniem kakaowym, gorzką z całymi migdałami, mleczną z orzechami laskowymi oraz białą z nadzieniem migdałowo-śmietankowym.
Życzymy smacznego!
Cena: Kluski lane: cena specjalna w Tygodniu Kuchni Niemieckiej: 3,33 PLN / 1 opakowanie (500 g)
Cena: Oryginalne pierogi ze Szwabii: 4,99 PLN / 1 opakowanie (360 g)
Cena: Biała kiełbasa z Monachium: 8,99 PLN / 1 opakowanie (351 g)
Cena: Musztarda domowa: 2,99 PLN / 1 opakowanie (250 ml)
Cena: Ser bawarski Obatzer: 5,99 PLN / 1 opakowanie (150 g)
Cena: Knedle: 6,66 PLN / 1 opakowanie (330 g / 350 g)
Cena: Tort szwarcwaldzki: 14,99 PLN / 1 opakowanie (850 g)
Cena: Czekolada szwajcarska: 4,44 PLN / 1 opakowanie (100 g)
Słowa kluczowe: danie, kuchnia, kuchnia niemiecka, lidl, Niemiecka specjalność