Ryż jest niezwykle ważnym produktem spożywczym, stanowiącym istotny element diety milionów ludzi na kilku kontynentach. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów, marka Britta oferuje wyborny, delikatny w smaku oraz doskonały gatunkowo Ryż Biały.
Nie ulega wątpliwości, że ryż to produkt posiadający liczne zalety. Jest łatwy w przygotowaniu, komponuje się z wieloma potrawami, stanowi też źródło istotnych wartości odżywczych. To idealny produkt dla każdego. Zaleca się go szczególnie osobom prowadzącym aktywny tryb życia, gdyż bogaty w węglowodany, dostarcza organizmowi potrzebnej energii. Nie każdy wie, że ryż zawiera także proteiny niezbędne do tworzenia i prawidłowego funkcjonowania tkanek. Co ważne, jest produktem naturalnie bezglutenowym, o niskiej zawartości tłuszczu.
W Polsce największą popularnością cieszy się ryż biały. Swoją nazwę zawdzięcza śnieżnobiałej barwie ziaren, które zostają pozbawione zewnętrznej okrywy i poddane procesowi polerowania . Dzięki temu ryż biały jest szybki w przygotowaniu i, co ważne, łatwo przyswajalny.
Ryż Biały marki Britta jest wysokiej klasy ryżem długoziarnistym. O jego wyjątkowości przesądza długa ekspozycja na słońcu i zasobna, żyzna gleba, na której dojrzewa. Charakteryzuje się twardą strukturą oraz wyśmienitym smakiem. Po ugotowaniu jest lekki, sypki i nigdy się nie skleja. Do jego przygotowania wystarczy 15 minut.
Ciekawostka
Ryż jest podstawą wyżywienia sporej części ludności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych stanowi on 27 procent dziennego zapotrzebowania energetycznego i 20 procent dziennej dawki białek*
*Źródło:C.A. Staffieri, Ryż, Warszawa 2011.
Producent: Sawex Foods Sp. z o.o.
Produkt: Ryż Biały Britta
Gramatura: 4 x 100g
Cena: ok. 4,00 pln
POLĘDWICA WIEPRZOWA w sosie własnym, podana z białym ryżem
Składniki:
Polędwica wieprzowa, pieprz cytrynowy, pieprz czarny, sól morska, ocet balsamiczny, świeży rozmaryn, owoce jałowca, ziele angielskie, 1-2 łyżki oleju rzepakowego oraz Ryż Biały Britta
Sposób przygotowania:
Polędwicę włożyć do miski, natrzeć octem balsamicznym, pieprzem czarnym i cytrynowym, solą, świeżym rozmarynem oraz owocami jałowca. Odstawić na około 60 minut. Po tym czasie na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć polędwicę ze wszystkich stron. Przełożyć do garnka. Patelnię zalać wrzątkiem (aby zebrał przyprawy, ocet oraz olej), przelać do garnka i dolać jeszcze tyle wody, aby polędwica była nią cała przykryta. Doprawić solą i pieprzem, wrzucić kilka ziarenek ziela angielskiego. Gotować około 40-50 minut, aż mięso będzie miękkie. Miękką polędwicę wyciągnąć i delikatnie pokroić w plastry. Włożyć ponownie do garnka i dalej gotować, jeszcze przez kilkanaście minut. W tym czasie przygotować ryż (według instrukcji na opakowaniu). Gotowy ryż wyłożyć na talerz, razem z polędwicą. Podawać.
SAŁATKA
Składniki:
Liście zielonej sałaty, 2 jajka (ugotowane na twardo), szczypta soli, sok z 1/2 cytryny, 1 łyżeczka cukru, 100g jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania:
Liście sałaty porwać i wrzucić do miski. Białka jajek pokroić w drobną kostkę, wymieszać z sałatą. Żółtka utrzeć z solą, cukrem i sokiem z cytryny. Dodać jogurt, wymieszać. Sosem polać sałatę. Wymieszać, podawać. Smacznego!
Słowa kluczowe: britta, przsepis, ryż